Utánajártam neked...

Utánajártam neked...

Magnézium

Melyik a legjobb magnézium? Milyen magnéziumpótlót vegyek? (19 termék összehasonlításával)

2020. szeptember 09. - Kocka Pocok

A legolcsóbb a hatásosak közül: bolti magnézium pezsgőtabletta

A legnagyobb adag a hatásosak közül: Fit&Vital Mg 400 mg magnézium pezsgőtabletta (Müller), Mivolis Magnézium-citrát italpor (dm), vegytiszta magnézium-citrát, magnézium-laktát (GAL) vagy magnézium-aszkorbát (GAL), Magnosolv

A legbefutottabb(?): Magnerot (egyben a legdrágább és a legkevesebb magnéziumot tartalmazó termék)

Az itt megemlített termékek között nincsenek rosszul felszívódó készítmények! A bejegyzés pont abban segít, hogyan kerüljük el ezeket. Ehhez szó lesz arról, mitől jó vagy rossz egy termék, azaz felszívódás és hatóanyag-tartalom, a hatás-mellékhatás kérdése, illetve megnézzük, hogyan tudjuk összehasonlítani a termékek árait. A legvégén listákat közlök a magnéziumvegyületek, illetve konkrét termékek tiszta magnéziumtartalmáról, egységáráról. Dőlt betűvel a szokásos buktatókat jelzem.

Mitől jó vagy rossz egy termék? 

Az ásványianyag-pótlók két legfontosabb tulajdonsága a felszívódás (biológiai hasznosulás), illetve a hatóanyag-tartalom.

Mitől függ a felszívódás?

1) Az ásványi anyag hordozóvegyületétől: a magnézium önmagában egy ezüstösen csillogó lágy fém, ilyen állapotában nem tudnánk megenni. A vegyületben viszont a magnézium több más atommal kapcsolódik össze, így egy molekula jön létre, amiből csak 1 (2, 3) darab a magnézium. Egy ilyen vegyület már egyáltalán nem hasonlít a tiszta magnéziumra, inkább fehér por vagy kristályos szemcsék halmaza. Ezeket be tudjuk venni és a szervezetünk kisebb nagyobb hatékonysággal ki tudja nyerni belőlük a magnéziumot. 

A magnézium legendásan rosszul vagy szinte egyáltalán nem hasznosul magnézium-oxidból
Közepesen szívódik fel magnézium-karbonátból.
Jó felszívódású vegyületei például a magnézium-orotát, magnézium-laktát, magnézium-citrát, magnézium-biszglicinát, magnézium-aszkorbát stb., melyeket a köznyelv gyakran illet "szerves vegyületek" elnevezéssel is (bár a szerves/szervetlen nem egy egyértelmű kémiai felosztás) és a "szervetlen" magnézium-klorid.
Továbbá úgy tartják, hogy egyes vegyületek bőrön keresztüli felszívódása sem elhanyagolható (klorid, szulfát vizes oldata), erre alapul a magnéziumos fürdősók vagy krémek, folyadékok ("magnéziumolaj") gyártása.

2) A szervezettől: vannak-e anyagcsere zavarok, mennyire hatékony a felszívódás, milyen állapotú a test és természetesen a test állapotát és működőképességét környezeti hatások is befolyásolják, stressz, leterheltség stb.

3) Az együtt szedett egyéb anyagoktól: mint az úgy általában minden étrendkiegészítő vagy gyógyszer esetében igaz, egyes anyagok támogatják, mások gátolják a felszívódását, megint másokat azért szedünk együtt, mert hasonló hatásúak lévén erősebb hatásuk lehet együtt vagy épp azért, mert az adott ásványianyag-hiánnyal általában együtt jelentkező egyéb hiányokat is kezelhetjük így (lásd vas-folsav páros). A magnéziumot érdemes együtt szedni: D3-vitaminnal és a B vitamincsalád egyes tagjaival, pl. B6. 
A kalcium viszont gátolja a felszívódását, ezért bevételük között tartsunk 3-4 óra szünetet.

Itt szisszen fel az olvasó, aki boldogan szedi (azaz szedte eddig) kombinált Ca-Mg készítményét. Nem tudom (pontosabban sejtem), honnan jön a gyártóknak az az ötlet, hogy ilyen terméket dobjanak piacra, de ha beleolvasgatunk a gyógyszerként forgalmazott magnéziumpótlók betegtájékoztatójába, ilyen figyelmeztetésekkel találkozhatunk:

A Magnerot tabletta egyidejű alkalmazása nem ajánlott:
- Foszfát-, kálcium-tartalmú készítményekkel (gátolják a magnézium felszívódását a bélből)
- Vas(II)-ion tartalmú készítményekkel (a magnézium gátolja a vas felszívódását)

 Mitől függ a tiszta magnéziumtartalom?

A vegyületek abban is különböznek, hogy milyen atomok alkotják őket és hány atomból áll egy molekula. Ha sok atom közül csak egyetlen egy a magnézium, akkor abban a vegyületben valószínűleg alacsonyabb lesz a tiszta magnéziumtartalom. A kellemetlen igazság, hogy pont a legrosszabbul felszívódó vegyületben, a magnézium-oxidban a legnagyobb a magnézium aránya, hiszen molekuláját egy magnézium és egy oxigén alkotja (MgO). Így az atomtömegek alapján a magnézium-oxid tömegének 60,75%-a magnézium.  (A magnézium nehezebb az oxigénnél.) Miközben egy magnézium-citrát molekula (C6H6MgO7) - mint látható - 6+6+1+7=20 atomból áll, s az atomtömegek alapján csupán 11,34%-a a tiszta magnézium.
A bejegyzés végén közlök egy listát több magnéziumvegyület magnéziumtartalmáról, illetve a számítás módjáról.

A fentieknek köszönhető, hogy a rossz felszívódású és olcsó, viszont nagy magnéziumtartalmú magnézium-oxid sok készítményben megtalálható, elsősorban multivitaminokban, de ha olyat látunk, hogy "már egy tabletta fedezi a napi szükségletet" - biztosra vehetjük, hogy magnézium-oxid a hordozóvegyület, miután jó felszívódású magnéziumból 200 mg-nál több nehezen férne egy tablettába. Kedvelt ködösítés a "nyújtott felszívódású" is.
Figyelem! Jó nevű gyártók is forgalmaznak magnézium-oxidos termékeket, akár jó felszívódású termékekkel párhuzamosan is, ami szintén azt igazolja, hogy egy magnéziumpótló kiválasztásánál csakis az összetevőlistára hagyatkozhatunk. Semmit nem jelent a márkanév, a gyártó hírneve vagy hogy gyógyszergyárról van szó, az meg végképp nem, hogy a termék gyógyszertárban kapható.

Csak egy egyszerű összehasonlítás, minimum mekkora egy tabletta, ha 375 mg magnéziumot tartalmaz (egy 1,5-2 grammos tablettára már azt mondjuk, hogy hatalmas és nehéz lenyelni...):

Magnézium-oxid Magnézium-citrát Magnézium-orotát
0,62 g 3,3 g

5,1 g

 

Egyes készítmények elhallgatják a tényleges magnéziumtartalmat és csak a vegyület tömegét tüntetik fel a csomagoláson, de az is félrevezető, ha egy tablettában vegyesen jól és rosszul felszívódó vegyület is található. Az összetevőlistában hiába is előzi meg a jó a rosszat, a fentiek alapján ez valószínűleg sokkal kevesebb jól felszívódó magnéziumtartalmat jelent. Ezért érdemes odafigyelni a megfogalmazásra, mert ez megjelenhet a készítmény dobozán: szerves/jól felszívódó magnézium vagy "csak" szerves/jól felszívódó magnéziummal
Előfordulhat, hogy a termékinformációból nem állapítható meg, a hordozóvegyület vagy a tiszta hatóanyagtartalom tömegéről van-e szó. Ilyenkor a hordozóvegyület ismeretében a tabletta tömegéből következtethetünk rá. A dobozon szerepel tartalmának teljes nettó tömege, ezt elosztva a darabszámmal megkapjuk a tabletta tömegét. Az adott vegyület magnéziumtartalmának ismeretében általában már ránézésre látszik, hogy melyik a valószínűbb. Pl. 250 mg magnéziumtartalmat hirdet a gyártó ezen termékén, elvileg magnézium-citrát van a tablettában, azonban ennyi magnéziumhoz 2200 mg magnézium-citrátra lenne szükség, miközben a 100 db tabletta nettó tömege 88 g±10%, azaz egy tabletta 880 mg. 

A hatás-mellékhatás kérdése és túladagolható-e a magnézium?

Ebben a részben nem sorolom fel részletesen a magnézium lehetséges hatásait, szedési javallatait, hiszen a bejegyzéssel azokat próbálom segíteni, akik valamilyen okból már a magnéziumfogyasztás mellett döntöttek.

Bár a magnézium ajánlott napi bevitele 300-400 mg, ehhez a mennyiséghez ideális esetben étkezésünk során elfogyasztott növényekből is hozzájutnánk, legfőképp ha azokat talajmegújító mezőgazdasági művelésben termelték és érett állapotban gyűjtötték be. Indokolt lehet azonban a kúraszerű magnéziumpótlás tartós hiányállapot kezelésére, melyre elsősorban alsó végtagbeli izomgörcsök vagy ingerültség, nyugtalan alvás is utalhat. Fokozott magnéziumszükséglettel járó állapotokban észlelt, magnéziumhiányra utaló tüneteknél (pl. várandósságban jelentkező izomgörcsök, haskeményedés, -feszülés) akár 1000-1200 mg tiszta magnéziumot is javasolhatnak a kezelőorvosok az étellel bevitt magnézium mellé.
Hatás és "mellékhatás" között nehezen húzható meg a határ a magnézium esetében. Ha például izomlazító képességét kihasználva "stresszoldóként" szedjük, akkor az esetlegesen kiváltott hasmenés egy nemkívánt mellékhatás, de ha épp székletlazító funkcióban használnánk, úgy pont, hogy ez a kívánt hatás (lásd. magnézium-szulfát anno). Vagy ha kalciumcsatorna-blokkoló hatásával enyhe vérnyomásesést okoz, egyéni hogy felhasználója "kívánja-e" ezt.
Gyakran olvasom, hogy a túladagolás jelének vélik a hasmenést, melynek kiváltására kisebb-nagyobb mértékben bármelyik magnéziumvegyület képes. Pedig inkább arról lehet szó, hogy beleink elérték pillanatnyi kapacitásuk határát az adott magnéziumvegyületet illetően. Ami távolról sem jelenti azt, hogy "nem fér belénk több" magnézium, csak óvatosabban kell adagolnunk az optimális felszívódáshoz.  

Bizonyos magnéziumvegyületek a vegyületképző anyagok szerint rendelkeznek még egy "extrával", méghozzá azzal az élettani hatással, amivel a vegyületképző anyag a magnézium nélkül rendelkezik. Például a magnézium-karbonát a karbonát révén reagál a gyomorsavval, ezáltal "megköti" azt. A magnézium-aszkorbátot sokszor egyenesen a C-vitaminért fogyasztják, mert gyengébb savassága okán jobban tolerálja az emésztőrendszer. Vagy a magnézium-biszglicinátból felszabaduló glicin már önmagában is egy kedvelt étrendkiegészítő, többek között stresszcsökkentő hatásáért. Itt emelném ki, hogy a magnézium-laktát a magnézium tejsavval alkotott vegyülete és a tejsav (C3H6O3) nem azonos a laktózzal (C12H22O11)!

A folyékony halmazállapotú (vízben oldott) magnéziumkészítmények

A vízben oldandó termékek közül kiemelendők a pezsgőtabletták és a Magnosolv. Ha megnézzük ezek összetételét, rémülten fedezhetjük fel a magnézium-oxidot és -karbonátot. Csakhogy ott lesz mellettük a citromsav is, ami vizes környezetben elreagálva a magnéziumvegyületekkel magnézium-citráttá alakul és voilà! Kész a jól felszívódó "magnéziumkoktél". Azonban a víz karbonáttartalmától függően nem feltétlenül kerül az összes magnézium oldatba magnézium-citrátként... így felgyűlhet a pohár alján egy fehér "porréteg". Leginkább azért, mert a víz keménységét részben alkotó karbonátok "lenyúlták" a savat a magnéziumvegyület elől, így az oldhatatlan mivoltából következően kiülepszik.
Ha ez nagyon zavarna minket, több módszerrel is oldatba kényszeríthető a teljes hatóanyag-mennyiség. Például várunk pár órát, s ezalatt többször felkeverjük. Így szépen lassan minden -oxid és -karbonát megtalálhatja kedvenc citromsavját. Vagy hozzáadunk még egy kis citromsavat vagy akár aszkorbinsavat. Vagy meleg vízben, teában oldjuk fel. (Magasabb hőmérsékletű folyadék több anyagot tud oldatban tartani, viszont ne legyen tele a pohár, mert a pezsgés is hevesebb lesz.) Vagy használjunk "lágyabb" vizet. Mindazonáltal megbízhatunk saját gyomorsavunkban is, hogy azzal a kevéssel már megbirkózik.

A vízben oldott magnéziumpótlók több magnéziumot tartalmaznak, mint tablettás társaik, ráadásul jól felszívódó és az emésztőrendszerben gyorsan közlekedő formában. Emiatt ezeknél különösen gyakori panasz a hasmenés, amit könnyen orvosolhatunk úgy, ha megpróbáljuk több részre osztani az adagot. Tehát ha elsőre meghajt pl. egy tasak Magnosolv, vegyük be 2-4 részletben pár napig, aztán megpróbálkozhatunk ismét egyben bevenni. A szervezet meglepően jól alkalmazkodik: a kezdeti "sokk" után már nagyobb mennyiségeket is képes lesz tolerálni, akár napokon belül.

Arról a bizonyos 2:1 kalcium-magnézium arányról

Elterjedt vélekedés, hogy ez arról szól, milyen arányban kell szedni a két ásványi anyagot.
De érdemes belegondolni, hogy nagyjából képtelenség lenne rábírni a testünket, hogy ilyen arányban hasznosuljon a két bevitt anyag. Eleve nem is tudjuk, hogy valójában mennyit eszünk meg, abból mennyi szívódik fel, arra pedig pláne nem sok ráhatásunk van, hogy az a szervezetünkben hol, hogyan hasznosuljon. Ehhez képest a már említett Ca-Mg kombinált készítmények hatóanyag-aránya a legtöbbször 2:1, tovább erősítve a hitet, hogy ennek értelme van. Tény, hogy a minket felépítő anyagoknak van egy optimális arányuk a szervezetben, ami többé-kevésbé elvisel bizonyos mértékű egyensúly-eltolódásokat. Ilyen értelemben ha egy-egy összetevőből "több" kerül be, az másokból relatív hiányt eredményezhet.

Tehát ha egy elefántnak naponta meg kell ennie 2 láda körtét és 4 láda almát, hogy egészséges maradjon, az azt jelenti, hogy 1 egység körtéhez 2 egység almát kell ennie, az optimális arány 1:2. Ha véletlen bezabál még 2 láda körtét a 4 láda alma mellé, az azt jelenti, hogy immáron nem dupla annyi alma van benne, mint körte, hanem ugyanannyi (1:1), tehát ha az elvárt arány továbbra is 1:2 lenne az alma javára, akkor hiába evett több gyümölcsöt, mint máskor, most relatív almahiányban szenved, és ezt az egyensúlyvesztést +4 láda almával hozhatná helyre.

De ugye a fentiek értelmében ez az ásványi anyagok esetében nem kezelhető ilyen egyszerűen embereknél.

Másik probléma a mesterséges kalciumpótlás egészségügyi kockázata, azaz a csontokba való beépülés helyett (K2-vitamin hiányában) bekövetkező meszes kiválások a lágyszövetekben, érfalakon. Emiatt meggondolandó, hogy vigyünk-e be kalciumot táplálékkiegészítők útján... Különösen, hogy az étellel bevitt kalcium biológiai hasznosulását már önmagában D3+K2-vitamin szedésével is növelhetjük.

A magnéziumkészítmények áráról

Ez az, amit talán a legnehezebb összevetni a különböző termékek esetében, hiszen eltérő magnéziumtartalom van a készítményekben és eltérő számú tabletta, italpor stb. van egy csomagban.

Gyakran olvasom a receptre (is) kapható magnesii citrici-ről, hogy felhasználók szerint az a legolcsóbb, hiszen egy tablettában 500 mg magnézium van és "csak" 2-300 Ft/10 db. Ugye ez azon alapul, hogy a gyártó nem jelzi a valós magnéziumtartalmat, ami 57 mg és nem egy fényes ár azért 20-30 Ft ennyi magnéziumért. Vagy hogy a legolcsóbb a magnézium-oxid, amiből "már egy tabletta is fedezi..."

Hogy egyáltalán össze tudjuk vetni a termékek árát, meg kell határoznunk egy egységet, ami minden termékre érvényes. Mivel magnéziumot pótolunk, kézenfekvő, hogy a tiszta magnéziumtartalmat vegyük alapul. Tehát számításaim alapját az képezi, hogy az adott készítmény átlagárát alapul véve megnézem,  mennyibe kerül 100 mg tiszta magnézium. A végén közlöm a legismertebb magnéziumkészítmények így kiszámolt "egységárát", ami mindenki számára világossá teszi, melyik a legolcsóbb és legdrágább készítmény. Innentől szabadon mérlegelhető, hogy milyen más termékjellemzőket talál fontosnak valaki a választáshoz.

Mélyebben érdekel?

Ha tudományos forrásokból szeretnénk tájékozódni, a Google Tudós egy jó kiindulási alap lehet mind magyar, mind angol nyelven. Utóbbin természetesen jóval több anyag érhető el, de az olyan kérdésekhez, amik a megfelelő étrendkiegészítő kiválasztását segítik, ezekből nagyon közvetetten nyerhető információ. Az általában minden étrend-kiegészítőről elmondható, hogy gyógyszerként forgalmazott változataik betegtájékoztatói (az adagolási útmutató kivételével) jó kiindulási pontok lehetnek, de minőségibb étrend-kiegészítőket forgalmazó cégek termékismertető anyagaiban is találhatunk tudományos forrásokkal alátámasztott információkat. 

A fenti információk alapján időnként felmerül, hogy egyáltalán miért kaphatóak haszontalan termékek? Én is csak találgatni tudok, de elsősorban szerintem azért, mert az emberek megveszik őket. Ha nem ismerjük a magnéziumválasztás releváns szempontjait, mi alapján választunk? Leginkább ár és magnéziummennyiség alapján, így jó eséllyel magnézium-oxidos készítmény landol a kosarunkban - gyártója nagy örömére.

A leggyakoribb vegyületek magnéziumaránya a periódusos rendszer alapján:

vegyület képlete magnéziumtartalma (%)
MAGNÉZIUM-OXID MgO 60,75
MAGNÉZIUM-KARBONÁT MgCO3 28,82
MAGNÉZIUM-CITRÁT C6H6MgO7 11,34
TRIMAGNÉZIUM-(DI)CITRÁT C12H10Mg3O14 16,16
MAGNÉZIUM-LAKTÁT C6H10MgO6 12,01
MAGNÉZIUM-OROTÁT C10H6MgN4O8 7,26
MAGNÉZIUM-OROTÁT-DIHIDRÁT (C10H6N4O8Mg)2H2O 6,48
MAGNÉZIUM-KLORID MgCl2 25,53
MAGNÉZIUM-KLORID-HEXAHIDRÁT MgCl2(H2O)6 11,95
MAGNÉZIUM-ASZPARTÁT C8H12MgN2O8 8,42
MAGNÉZIUM-L-ASZKORBÁT C12H14MgO12 6,49
MAGNÉZIUM-GLICINÁT C4H8MgN2O4 14,13
MAGNÉZIUM-MALÁT C4H4MgO5 15,54


A vegyületek magnéziumtartalmának számítási módja, az egyszerűség kedvéért kerekítésekkel 

Megkeressük az adott magnéziumvegyület molekuláris "képletét". Pl. a magnézium-citrát C6H6MgO7, tehát 6 db szén, 6 db hidrogén, 1 db magnézium és 7 db oxigén alkotja. A periódusos rendszerben megnézzük, hogy melyik atomnak mekkora a tömege. Azt találjuk, hogy 
- a szénnek (C) ~12
- a hidrogénnek (H) ~1
- a magnéziumnak (Mg) ~24
- az oxigénnek (O) ~16
A tömegeket összeszorozva, majd összegezve megkapjuk a teljes molekula tömegét: 6×12+6×1+1×24+7×16 = 72+6+24+112 = 214. Tehát a teljes tömeg 214, azaz 100%.
Innen már csak meg kell nézni, hogy a 214-nek hány százaléka a magnézium tömege.
Ha 100% = 214, akkor 1% az a 214 század része, azaz 2,14. Ennyivel kell elosztanunk a magnézium tömegét, hogy megkapjuk, hány százalék. Tehát 24:2,14 = 11%

Magnéziumkészítmények hordozóvegyületei, adagonkénti tiszta magnéziumtartalma, egységára

Az egységárakhoz elsősorban a gyártók saját árait, ennek hiányában a BENU gyógyszertár, a dm, illetve a hazipatika.com gyógyszerkeresőjének árait vettem figyelembe. Amennyiben a terméket több kiszerelésben is forgalmazzák, úgy igyekeztem a leggazdaságosabb kiszerelések áraival számolni. Bár az árakat 2020. szeptemberében hasonlítottam össze, így azok nyilván "elavulhatnak", az valószínűleg a későbbiekben sem változik, hogy jellemzően mely termékek a legdrágábbak, illetve a legolcsóbbak. 

Terméknév vegyület magnéziumtartalom
(mg)
egységár
(Ft/100 mg)
Magnerot magnézium-orotát 32,8 162
MagneB6 magnézium-laktát 48 67
magnesii citrici magnézium-citrát 57 39
Magnosolv magnézium-citrát 365 24
Innopharm magnézium-laktát+B6 magnézium-laktát 50 35
dr Chen magnézium+B6 forte magnézium-laktát 120 29
BioCo magne-citrát+B6 magnézium-citrát 150 22
Mivolis Magnesium-citrate italpor (dm) magnézium-citrát 400 20
Magne B6 Extra magnézium-citrát 100 80
Magnesium-Sandoz pezsgőtabletta magnézium-citrátmagnézium-aszpartát 243 39
GAL Magnézium-L-laktát magnézium-laktát 120/1000 mg 13
GAL Magnézium-aszkorbát magnézium-aszkorbát Mg: 60; C-vitamin 900 mg/1000 mg 50
Fit&Vital 400 mg pezsgőtabletta (Müller) magnézium-citrát 400 7
YiYa Magnézium-biszglicinát magnézium-glicinát 100 45
GAL Magnézium-biszglicinát magnézium-glicinát 100 50
Vitaltrend magnézium-citrát 3000-100 g (EU) magnézium-citrát 150/1000 mg 4-8
Vitaltrend magnézium-biszglicinát 500-100 g (EU) magnézium-glicinát 130/1000 mg 20-23
Prémium Magnézium-malát 450 mg magnézium-malát 70 140
Bartha MG2+ magnézium-malát 100 48-53

 

Figyelem! Egyes vitaminok és ásványi anyagok bizonyos gyógyszerek hatását befolyásolhatják. Az ilyen típusú összeférhetetlenségekre a gyógyszerek betegtájékoztatói figyelmeztetnek. 

Figyelem! A Magyarországon forgalomba hozott étrend-kiegészítők úgynevezett OGYÉI (korábban OÉTI) notifikációs számmal rendelkeznek. Ez semmilyen jóváhagyást, garanciát a termék minőségére NEM jelent! Mindössze annyit jelent, hogy a terméket az országban először forgalomba hozó cég bejelentette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek az étrendkiegészítők forgalmazására vonatkozó 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet 4. számú mellékletében foglalt adatokat. 

Figyelem! Az itt összefoglalt ismeretek nem alkalmazhatók szakvéleményként, terápiás javallatként. A bejegyzés minden igyekezet ellenére tartalmazhat elírásokat, tévedéseket, melyekért felelősséget nem vállalok, de bátorítom az olvasót, hogy jelezze az esetleges hibát, melyet javítok, amennyiben mivolta megerősítést nyer. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boncolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6916077454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2020.09.10. 17:12:04

NE EGYÉL MAGNÉZIUMOT, HA ARB-GYÓGYSZERT SZEDSZ !

A HÜJJÉK PEDIG NE TANÁCSOLJANAK MINDENFÉLE FASZSÁGOKAT AZ EMBEREKNEK ! CSAK AZT SZEDD, AMIT ORVOS AJÁNL !

BAZDMEG !

bontottcsirke 2020.09.10. 19:00:35

@kvadrillio: téged melyik ketrecben lehet megtekinteni?

KolompárRómeó 2020.09.10. 20:22:47

A nitrogén is nagyon fontos az élet számára, minden aminosav tartalmazza. Ezért javasolt olyan anyagok fogyasztása, amiben sok a nitrogén. Pl. a levegő, annak 78%-a nitrogén.
És itt jön az, hogy a Mg elemi formában valóban olyan fémes, levegőn meg se marad elemként. Lesz belőle MgO, magnézium-oxid. De a MgO nem finom!!! (mondta Besenyő Pista bácsi a térfogatnövelőre). Nagyon nem mindegy, milyen komplexben kerül be.
A csont CaCO3, de pl. kilégzett levegő szén-dioxidjából és kalcium-oxidból nem lesz CaCO3.
A fentiek miatt is jó a táblázatos összehasonlítás.

Nem leszünk gyarmat ! 2020.09.10. 22:28:57

Kurva drágák ezek a magnézium készítmények. Már gondoltam rá, hogy az interneten láttam hogy valamelyik Tüzép 20 kg-os zsákokban árul szép tisztára mosott dolomitot. Olyat kellene venni, mégegyszer átmosni, megdarálni és a TESCO-ban vásárolt citromlében kifőzni, úgy hogy Kalcium- és Magnéziumcitrát telített oldata keletkezzen , talán az lenne a leggazdaságosabb megoldás.

Kocka Pocok 2020.09.12. 11:10:34

@kvadrillio: A magnézium esetleges gyógyszer-összeférhetetlenségeiről az adott gyógyszer betegtájékoztatója informál!
A bejegyzés azoknak (is) szól, akik orvosuk tanácsára szednek magnéziumot, de nem tudnak eligazodni a készítmények között. Az orvosok gyakran ajánlják a Magnerot-ot, MagneB6-ot vagy írják fel a magnesium citricit. Azonban tisztán tudományos alapon - a hordozóvegyületeket összehasonlítva - vannak gazdaságosabb készítmények is. A bejegyzés segít ezek megtalálásában, illetve abban is, hogy a vásárló haszontalan terméket többé ne vegyen le a polcról. Ugyanis a másik, amivel gyakran találkozom, hogy "az orvosom az xy terméket ajánlotta, de a drogériában találtam egy sokkal olcsóbbat, amiben sokkal több magnézium van" - ugye sejthető, hogy itt a páciens egy jó magnéziumpótlóról vált egy rosszra pusztán tájékozatlanságból...?
Senki nem tanácsol semmit annak, aki nem akar magnéziumot szedni, remélhetőleg a bejegyzést az találja meg, aki már eleve akar. Tény, hogy sokan nem mennek egy vádligörccsel orvoshoz és nem csak mert a lábak görcse akadályoz a mozgásban. El nem ítélhető módon az emberek többsége magától fog arra a következtetésre jutni, hogy talán magnéziumhiánya van.
süti beállítások módosítása